Wat is HSP?

 

HSP of hoog sensitieve personen zijn meer dan andere mensen gevoelig voor prikkels zoals geluiden, bewegingen, aanraking en licht. Dankzij hun sensitiviteit pikken HSP’ers ook meer abstracte dingen op, zoals de sfeer in de kamer waar ze binnenkomen of de stemming van de mensen waarmee ze praten. Die overdaad aan prikkels werkt soms overweldigend.

HSP wordt hierdoor vaak ervaren als een last. Door het herkennen van je hoog sensititeit en door te leren omgaan met je klachten, kan je HSP ook zien als talent.

 

Oorzaak HSP

 

Hoewel velen zich er niet bewust van zijn, is hoog sensitiviteit veelvoorkomend. Maar liefst 10 tot 20% van de mensen zouden hoog gevoelig zijn.

Volgens Elaine Aron, de eerste die overgevoeligheid wetenschappelijk beschreef, zou hooggevoeligheid gekoppeld zijn aan een gevoelig zenuwstelsel. Verder zou hypersensitiviteit in de meeste gevallen aangeboren zijn.

 

Hooggevoeligheid: symptomen

 

Ieder hoog sensitief persoon ervaart zijn hooggevoeligheid op een eigen manier. Aan de basis ligt steeds zintuiglijke of emotionele overprikkeling, maar de symptomen zijn verscheiden.

Veelal merk je overprikkeling aan je humeur of krijg je signalen van je lichaam: je voelt je gewoon prikkelbaar of hebt last van een verhoogde hartslag, duizeligheid, ademnood, innerlijke onrust, vermoeidheid, moeite met nadenken, luisteren of lezen. Maar ook ernstigere klachten kunnen gelinkt worden met HSP zoals paniekaanvallen, sociale angst, stress, faalangst, depressie en burn-out.

Sociale situaties zijn vaak een uitdaging voor hooggevoelige personen. Het omgaan met externe prikkels en het ervaren van stemmingen en emoties van anderen kan je in de war brengen. Je hebt meer behoefte aan rust en duidelijkheid en je voelt je anders dan anderen. Je verlangt vooral naar echte, oprechte contacten. Onechte communicatie verwart je en doet je twijfelen aan jezelf. Sociale situaties, groepen of emotionele personen ga je liever uit de weg. Ook alledaagse situaties, zoals de supermarkt of de bus, kunnen belastend zijn.

 

bron: vindeentherapeut.

HSP test

 

Wil je weten of jij of je kind HSP (hoog sensitief) is?

 

Dan kan je de volgende test doen.

Klik op onderstaande buttons en je krijgt een 23 vragen HSP Test

 

Indien je vragen hebt over HSP, dan kun je contact met mij opnemen of een training/uitleg volgen.